Het internet heeft miljoenen mensen plezier en gemak gebracht, maar het luidde ook het tijdperk van de data in. We zijn terechtgekomen in een nieuwe online-economie met 'gratis' diensten, in ruil voor data. Deze dataruil is in feite dataroof. Want internetgebruikers hebben niks te kiezen. De opzet is technisch en juridisch zo complex gemaakt dat we geen keuze meer hebben. Een voorbeeld: ‘klik hier om akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden van 23 kantjes’.
Onze gegevens zijn nergens meer veilig. Het nieuwe normaal lijkt voor te schrijven dat data moet worden verzilverd. Het vrije internet is op deze manier veranderd in een kooi waarin we vastzitten, terwijl onze gegevens ons worden afgenomen. En met die data, onze data, worden we gemanipuleerd tot bijvoorbeeld het doen van nieuwe aankopen.
Daarnaast worden onze gegevens ongemerkt en eindeloos doorverkocht. Het kan dus zomaar zijn dat jouw gegevens gedeeld worden met een overheid of partij die het niet eens is met wat jij doet of denkt. En dat je in de gevangenis wordt gezet, omdat uit je Facebookprofiel blijkt dat je homo bent. Of dat, zoals nu in China gebeurt, je volledige gedrag getrackt wordt en je ‘credit scores’ krijgt toegekend voor goed (lees: door de overheid gewenst) gedrag. We verzinnen dit niet. De lijst voorbeelden is nu al eindeloos en ook Nederlanders hebben problemen door datadeling.
Nu XS4ALL niet langer meer bestaat, zet Freedom de strijd voor een veilig en vrij internet voort. We zetten vol in op die idealen die XS4ALL ooit nastreefde en willen de vrijheid terugveroveren. Om dit te bewerkstelligen gaat Freedom kritisch en open in gesprek met politiek, wetenschap en technologie. Met de inzet van Public Affairs agenderen we onze thema's bij politieke en maatschappelijke stakeholders en beïnvloeden we beleids- en besluitvormingsprocessen.