Naar de inhoud Naar het menu

Waar Freedom voor staat

Wat doet Freedom concreet?

Daarom Freedom: de opkomst van de datadictatuur

Freedom gaat door het vuur voor een veilig en vrij internet. Vrij van datahebzucht, vrij van de macht van het geld, vrij om het internet te gebruiken zoals het ooit bedoeld was. In 1993 zette XS4ALL de poorten tot het internet open in Nederland en wees ons de weg in de nieuwe wereld. We zetten vol in op de idealen van toen en willen de vrijheid terugveroveren. Daartoe gaat Freedom kritisch en open in gesprek met polititek, wetenschap en technologie. Met de inzet van Public Affairs agenderen we onze thema's bij politieke en maatschappelijke stakeholders en beïnvloeden we beleids- en besluitvormingsprocessen. Bij Freedom hebben we daarom een hoofd Public Affairs in de directie. We zijn niet bang om onze mening te uiten en dat geldt voor iedere medewerker. Wie bij Freedom werkt, heeft hart voor een beter internet.  

Ethisch ondernemerschap en privacybescherming

We streven naar een nieuw en verantwoord type onderneming: een bedrijf dat vasthoudt aan idealen en klanten gewoon een goed product levert met de beste service. Zonder aandeelhouders die de dienst uitmaken en winst belangrijker vinden dan de kwaliteit van de dienstverlening. Bij Freedom werken bevlogen, betrouwbare en deskundige mensen met het hart op de juiste plek. Privacybescherming is een van de pijlers van de kwaliteit van de Freedom dienstverlening. Ons verdienmodel is het verkopen van abonnementen, niet van persoonsgegevens. We verwerken nooit méér persoonsgegevens dan strikt noodzakelijk is voor de dienstverlening, we loggen en bewaren minimaal. 

Onze idealen zijn vastgelegd

Freedom BV hangt onder Stichting Appeltaart die het ideologisch gehalte van de BV bewaakt en continu actueel houdt (zie ook Corporate Charter). Deze bijzondere juridische structuur borgt dat we ons niet verliezen in commerciële verleidingen. De Stichting zorgt er ook voor dat er geen vijandelijke of anderszins ongewenste overnames plaatsvinden. Medewerkers van Freedom moeten de idealen van Freedom onderschrijven. En last but not least: de domeinnaam freedom.nl is ons in bruikleen gegeven door Bits of Freedom. Zij kunnen deze domeinnaam terugeisen als we niet bij de les blijven. We hebben er dus letterlijk baat bij om onze idealen na te streven! 

Oprechte aandacht voor klanten

Freedom ziet klanten als leden, en die behandelen we met aandacht en respect. Daarom nemen we gewoon de tijd die nodig is om iemand goed te helpen. Wij geloven niet in een callcenter met scripts. De bevlogenheid van onze medewerkers onderscheidt ons van veel andere bedrijven. Onze helpdesk bestaat uit professionals die de tools en kennis hebben om problemen echt op lossen. Jaarlijks organiseren we een 'ledenvergadering' waarin klanten kunnen meepraten over het gevoerde en te voeren maatschappelijk beleid. 

Veiligheid en technische vrijheid

We kopen alleen topkwaliteit hard- en software in, en hebben hierdoor een van de veiligste netwerken. We garanderen onze leden maximale technische vrijheid en autonomie. Denk aan hardware, encryptie, VPNs, bescherming tegen spyware en andere tools voor privacybescherming. Bij Freedom geen technische beperkingen om commerciële redenen: geen snelheidsbeperkingen, bundels en fair use policies. 

Wat doet Freedom concreet?

We strijden voor internetvrijheid, privacy, databescherming en veiligheid. Daartoe zetten we Public Affairs in, juridische instrumenten en werken we samen met andere partijen. Onderstaande lijst is niet uitputtend. Wil je een misstand aandragen waarvan je denkt dat Freedom er mee kan helpen, laat het ons dan weten. We werken aan:

 1. Wet op de Inlichtingen en veiligheidsdiensten (WIV)
  We zijn principieel tegen de sleepwet en maken ons zorgen over de ondermijning van het beroepsgeheim van advocaten en journalisten en zullen misstanden aan de kaak stellen. 
 2. Open infrastructuur
  We procederen over reële tarieven voor toegang tot de kabel. 
 3. Dataretentie
  Het opslaan van telefoon- en datagegevens door overheden en commerciële organisaties baart ons zorgen. Wij praten graag mee over de inhoud van de onvermijdelijke nieuwe Brusselse en Nederlandse wetsvoorstellen. 
 4. Cryptowars
  We willen nieuwe wetsvoorstellen om achterdeurtjes in te bouwen in ge-encrypte software tegenhouden (er zijn al voorstellen hiertoe in onder andere Australië en Amerika). 
 5. ePrivacy Verordening
  We monitoren de stand van zaken van de ePrivacy Verordening en de wettelijke uitzonderingen op het briefgeheim. Wij maken ons zorgen over deep packet inspection bij andere providers en over de injectie van unieke identifiers in dataverkeer voor marketingdoeleinden. We lobbyen op deze onderwerpen. 
 6. Fakenews
  We ondersteunen technische initiatieven om fakenews te detecteren. Zie bijvoorbeeld: 888zoeker nepnieuws op YouTube
 7. Internetsurveillance
  We willen voorkomen dat internetsurveillance als gevolg van de handhaving van auteursrecht, van bestrijding van terrorisme en kinderporno wordt misbruikt om maatregelen in te voeren die verder gaan dan noodzakelijk is om deze zaken goed te kunnen doen. 
 8. DNS over https
  We ondersteunen DoH (het bevorderen van DNS over https, waardoor dataverkeer wordt versleuteld, zodat data-privacy en -integriteit worden gewaarborgd). We maken ons zorgen over de concentratie van DNS-verkeer bij Google, Amazon, Facebook, Apple en Microsoft (GAFAM). 
 9. Doorgifte persoonsgegevens
  We adviseren over de onderhandelingen van de EU over de doorgifte van persoonsgegevens naar de VS. 
 10. Privacy
  We adviseren over ICANN en WHOIS issues. 
 11. Sponsoring
  We sponsoren initiatieven als de internet archive, ngo’s als Bits of Freedom, petities.nl, hackfestivals en open source-initiatieven. 
 12. Databescherming in den brede; 
  We adviseren over profilering; van Like-buttons tot de invasie van het fysieke privédomein via Nest, Alexa, software voor scholen en ziekenhuizen, etc. 

Daarom Freedom: de opkomst van de datadictatuur

Internet heeft miljoenen mensen plezier en gemak gebracht, maar het luidde ook het tijdperk van de data in. We zijn terechtgekomen in een nieuwe online-economie met 'gratis' diensten, in ruil voor data. Maar deze dataruil is in feite dataroof. Want internetgebruikers hebben niks te kiezen. De opzet is technisch en juridisch zo complex gemaakt dat we geen keuze meer hebben (‘klik hier om akkoord te gaan met onze algemene voorwaarden van 23 kantjes’). Weigeren? Wie het moderne leven leeft kan zich er simpelweg niet meer aan onttrekken. 

Onze gegevens zijn nergens meer veilig. Data moet worden verzilverd, zo lijkt het nieuwe normaal voor te schrijven. Bij je bank, bij de winkel waar je je boodschappen doet, bij je telecomprovider. De aandeelhouder verwacht het, de markt dicteert. Ook bij opsporingsdiensten, uitkeringsinstanties, de belastingdienst en smart-city-besturen groeit de datahonger. En zo is het vrije internet veranderd in een kooi, waarin we vastzitten terwijl onze gegevens worden afgetroggeld. En met die data – onze data - worden we gemanipuleerd, bijvoorbeeld tot het doen van nieuwe aankopen. 

En: onze gegevens worden ongemerkt eindeloos doorverkocht. Stel dat jouw gegevens gedeeld worden met een overheid of partij die het niet eens is met wat jij doet of denkt. En dat je in de gevangenis wordt gezet, omdat uit je Facebookprofiel blijkt dat je homo bent. Of dat, zoals nu in China gebeurt, je volledige gedrag getrackt wordt en je ‘credit scores’ krijgt toegekend voor goed (lees: door de overheid gewenst) gedrag. We verzinnen dit niet. De lijst voorbeelden is nu al eindeloos en ook Nederlanders hebben problemen door datadeling.

De directe aanleiding voor oprichting Freedom 

Freedom wil zich hard maken voor verandering. Voor de directe aanleiding om Freedom op te richten moeten we terug naar januari 2019, als KPN bekend maakt dat zij het merk XS4ALL wil opheffen. XS4ALL begon in 1993 als de eerste provider voor particulieren in Nederland. Opgericht door internetpioniers met roots in de hackersscene, staat XS4ALL meteen al voor een vrij en open internet, voor privacy, veiligheid en kwaliteit. In 1998 wordt KPN eigenaar van XS4ALL en lange tijd wordt de provider gekoesterd als het kwaliteitsmerk onder KPN-vlag. Maar het aantal meningsverschillen over het gevoerde beleid groeit, tot uiteindelijk in januari 2019 het bericht komt dat KPN het merk XS4ALL wil opheffen. Dat mag niet gebeuren. Er volgt een woelig jaar 2019 en.... Freedom.