Naar de inhoud Naar het menu

Meta moet betalen

Een overwinning voor de Oostenrijkse privacystrijders van noyb

nieuws/230530-meta.png

Belangrijk bericht van noyb uit Oostenrijk: vorig week op maandag 22 mei 2023 kwam de Ierse toezichthouder met een baanbrekende beslissing. Noyb staat voor ‘none of your business’ en is opgericht door privacy jurist Max Schrems. De Oostenrijkse organisatie strijdt voor betere bescherming van onze privacy in de EU. Hieronder lees je wat daar allemaal bij komt kijken.   

Boete voor Meta

De Ierse toezichthouder heeft bepaald dat Meta, het moederbedrijf van Facebook en Instagram, een boete moet betalen van 1,2 miljard euro. Ook moet Meta stoppen met het doorgeven van persoonsgegevens vanuit de EU naar de VS.   

Tien jaar geleden maakte Edward Snowden bekend dat big tech de geheime dienst van de VS helpt om mensen wereldwijd te bespioneren. Als je benieuwd bent hoe dat is gegaan, dan raden we zeker de documentaire 'Citizen four' aan.

Sindsdien loopt een rechtszaak tegen Facebook in Ierland. Meta negeerde tien jaar lang uitspraken van de Europese rechter en Europese toezichthouder. Maar nu moet Meta niet alleen de hoogste boete ooit betalen, ook moeten de gegevens worden teruggezet op de servers binnen de EU.

Noyb verwacht dat Meta beroep instelt bij de rechter, maar verwacht niet dat de rechter met een andere uitspraak komt. De Europese rechter heeft al vaker gezegd dat er geen rechtsgeldige basis is voor doorgfite van gegevens vanuit de EU naar de VS.

Lees meer (in het Engels) op de website van noyb.

AVG is 5 jaar oud

Vorige week was ook de week dat de AVG, ook wel de privacywet genoemd, 5 jaar bestaat.

Volgens noyb was de publicatie van de beslissing in deze zelfde week dan ook een strategische zet. Hoewel noyb blij is met de beslissing, komt deze veel te laat. Pas na tien jaar dus. Ook moest Max Schrems drie rechtszaken starten tegen de Ierse toezichthouder om een beslissing te forceren. De kosten hiervan bedragen meer dan 10 miljoen euro.

Wat gaat er mis in de EU?

Noyb diende sinds haar oprichting meer dan 800 klachten in en loopt vaak vast in de strijd om betere privacybescherming. Ben je benieuwd naar alle bevindingen? Die zijn duidelijk te zien op deze plattegrond waar je kunt rondklikken.