Naar de inhoud Naar het menu

Achter de schermen bij Freedom..

.. een onderzoekje naar persoonsgegevens.

Er komt van alles en nog wat voorbij op onze interne chat. Zo werd onlangs een bericht van nu.nl gepost door een collega over een Netflix serie. In de serie kwam een telefoonnummer in beeld dat daadwerkelijk door iemand in gebruik was. Deze persoon werd vervolgens plat gebeld door nieuwsgierige fans en deed daarvan beklag.

Het is niet de eerste keer dat zoiets gebeurt.

Feit dat een telefoonnummer is toegekend aan een consument maakt het een persoonsgegeven. Bij ons rijst daarom de vraag: is het mobiele nummer dat wij als standaard gebruiken eigenlijk ook een persoonsgegeven? (En waarom gebruiken we nou juist dat nummer?)

Waarom 06-12345678?

Dit specifieke nummer staat als standaard Nederlands mobiel nummer op internet gepubliceerd. Het staat in een stuk code dat door iedereen kan worden gebruikt. Dit stuk code helpt je bij het valideren van een telefoonnummer op een online formulier. Het bepaalt de vorm van het nummer dat kan worden ingevoerd. Dat komt in dit geval neer op een combinatie van 10 cijfers beginnend met 06.

Het nummer is gepubliceerd in de Google open source library als libphonenumber.

Aan de achterkant wordt 06-12345678 dus gebruikt als placeholder. Daarbij wordt het - in onze ervaring - ook aan de voorkant vaak gebruikt. Bijvoorbeeld door mensen die hun eigen nummer niet willen geven. Wij zijn ervan overtuigd dat het voor een consument of een bedrijf daarom ondoenlijk zou zijn om dit nummer in gebruik te hebben. 

Maar zeker weten doen we het dus niet: is het nou wel of niet een persoonsgegeven? Tijd voor een onderzoekje!

Even bellen met ACM en COIN

Volgens het bericht op nu.nl zou de ACM (autoriteit consument en markt) over het verlossende antwoord beschikken. In ieder geval voor Nederlandse regisseurs die een Nederlands telefoonnummer veilig in beeld zouden willen brengen in hun producties. 

Na een aantal belletjes met de ACM blijkt dat dat niet het geval is. Ze hebben geen nep nummer paraat dat iedereen zonder probleem voor publicatie kan gebruiken. Evenmin kan de ACM bevestigen dat het nummer 06-12345678 niet in gebruik is door een consument. Ze weten ons wel te vertellen dat het nummer in 2002 aan KPN is toegekend en daarom een persoonsgegeven kan zijn.

Het bericht op nu.nl was de ACM ook al ter ore gekomen. De medewerker van de ACM die wij spraken zei dat deze vraag al een aantal keer eerder voorbij was gekomen binnen de organisatie. De vraagstelling heeft alleen niet eerder geleid tot een sluitend antwoord.

Omdat we benieuwd waren naar wat COIN van deze kwestie weet, hebben we hen ook gebeld. COIN bevestigt dat wat de ACM zegt en kan daar niets aan toevoegen. 

We moeten dus contact zoeken met de enige partij die hier nog iets over kan zeggen: KPN.

KPN bevestigt!

Van de FG (functionaris gegevensbescherming) van KPN horen we uiteindelijk dat het nummer op dit moment niet door een klant wordt gebruikt. Het nummer wordt apart gehouden en zal ook in de toekomst niet in gebruik worden gegeven aan een klant. 

Daarmee is de kous af. Wij (en iedereen met ons) kunnen het nummer blijven publiceren want er is geen sprake van een persoonsgegeven.
 

Heb jij in dit kader nog een vraagstuk dat uitgezocht moet worden? Neem vooral contact met ons op via privacy@freedomnet.nl. Of bespreek het op onze community!