Naar de inhoud Naar het menu

Modems

Alle Freedom internetverbindingen zijn inclusief de huur van een FRITZ!Box modem:

  • Freedom bepaalt welk modem bij jouw bestelling hoort.
  • De abonnementsprijs is inclusief huur FRITZ!Box-modem.

Je eigen modem gebruiken

Wil je liever een eigen modem gebruiken? Dat kan, je kunt hiervoor kiezen tijdens het bestelproces en krijgt dan € 2,- korting per maand.

Een FRITZ!Box modem kopen

Wil je echt een ander type FRITZ!Box dan Freedom standaard levert bij jouw abonnement? Dan kun je bij je bestelling een FRITZ!Box modem kopen. Je krijgt dan € 2,- korting per maand op je abonnement. Het is niet mogelijk een ander type modem te huren. De marktprijs van de FRITZ!Box modems is ± € 190,-. Word je klant van Freedom, dan betaal je slechts € 150,-. 

Wanneer je je oude FRITZ!Box modem voor een bepaald bedrag mag overnemen van je huidige internetprovider, check dan eerst of de leverancier AVM nog beveiliginsupdates uitbrengt voor dat modemtype. Worden er voor dat type geen updates meer uitgebracht, dan koop je namelijk een potentieel veiligheidslek! 

Controleer hier of jouw type modem nog wordt ondersteund met nieuwe beveiligings-updates.

Welk type FRITZ!Box modem heb jij nu? 

FRITZ!Box 5530

Dit modem is speciaal voor glasvezelverbindingen waarbij de glasvezel direct in de ‘Fiber’ poort wordt aangesloten. Op het glasvezelaansluitpunt zit dan geen NTU (mediaconverter) maar een patchcover. Daar komt een kabeltje uit dat op de fiber poort kan worden aangesloten.

Meer info over de FRITZ!Box 5530

FRITZ!Box 7590

Dit modem is geschikt voor DSL (koper) verbindingen behalve DSL met pairbonding. Ook op glasvezelverbindingen kan dit modem gebruikt worden maar alleen als er een NTU (mediaconverter) op het glasvezel aansluitpunt zit of wanneer de GPON techniek wordt gebruikt.

Meer info over de FRITZ!Box 7590 

FRITZ!Box 7583

Dit modem is speciaal voor DSL met pairbonding in combinatie met de meegeleverde Y-kabel. De FRITZ!Box 7583 is ook te gebruiken op normale DSL verbindingen en op glasvezel verbindingen met een NTU (mediaconverter).

Meer info over de FRITZ!Box 7583

Kabels en ander aansluitmateriaal

NTU

Een NTU, ook wel een mediaconverter genoemd, is een kastje welke op de binnenkomende glasvezelkabel aangesloten zit. Je hebt voor deze NTU een stopcontact nodig want de NTU gebruikt ook stroom.
Met een NTU sluit je een FRITZ!Box modem makkelijk via de WAN of LAN 1 poort aan. Zo heb je wat meer vrijheid over de plek waar je de FRITZ!Box neer zet, je kunt namelijk altijd zelf een langere netwerkkabel gebruiken.

Het kan zijn dat je een mediaconverter van de vorige provider hebt gekregen. Wij kunnen zelf geen mediaconverters leveren.

 

ONT

Een ONT wordt gebruikt in gebieden waar GPON voor de glasvezelverbindingen wordt gebruikt. Deze wordt door de netwerkleverancier geinstalleerd bij de oplevering van de glasvezelverbinding. Een ONT is aangesloten op een stopcontact, want hij heeft een eigen stroombron nodig.

Met een ONT sluit je een FRITZ!Box modem makkelijk via de WAN of LAN 1 poort aan. Zo heb je wat meer vrijheid over de plek waar je de FRITZ!Box neer zet, je kunt namelijk altijd zelf een langere netwerkkabel gebruiken.

Freedom kan zelf geen ONT's leveren.

Patchcover

De glasvezelkabel welke je woning binnen komt is erg kwetsbaar. Om deze zo goed mogelijk te beschermen wordt er gebruik gemaakt van een mediaconverter of een patchcover. Het makkelijke van een patchcover is dat je geen extra stopcontact of LAN poorten nodig hebt. De monteur intalleert de patchcover voor jou en sluit de FRITZ!Box 5530 direct via een patchkabel aan.

Glasvezel patchkabel

Je kan deze (gele) glasvezel patchkabel makkelijk zelf vervangen als blijkt dat deze kapot is. Je klikt een van de uiteinden in de patchcover en de andere kant in de 'Fiber' poort van de FRITZ!Box 5530.
 

Y-kabel

Een (grijze) Y-kabel is een aansluitkabel voor pairbonding. Je klikt de uiteinden met DSL 1 en DSL 2 in het ISRA-punt en het dikke gedeelte klik je in de DSL-poort van de FRITZ!Box 7583.